KLOPT HET? Over inrichting en verwachtingen.

De Leukste Inrichters / Overig  / KLOPT HET? Over inrichting en verwachtingen.
Modern restaurant met pizza-oven.

KLOPT HET? Over inrichting en verwachtingen.

KLOPT HET? Over inrichting en verwachtingen.

De afgelopen maand was ik op vakantie in een prachtig land, waar we een rondreis hebben gemaakt. We zijn veel uit eten geweest. Omdat je onbekend bent, kies je een restaurant uit op uitstraling en het soort eten wat ze serveren. Je gaat zitten en je laat je verrassen. Ergens tussen het moment dat je langs loopt en gaat zitten maak je een keuze. En op basis van die keuze heb je een verwachting. Klopt de inrichting met de verwachtingen?

 

Over inrichting en verwachtingen.

Hoe bepaalde ik waar ik ging eten. Die keuze ging meestal op gevoel. Vaak ging ik af op hoe het eruitzag. Een mooie gevel, het terras en de frisse moderne inrichting trokken mij naar binnen. Soms zag het er niet echt leuk uit: donker, afbladderende verf, sombere kleuren en gammel meubilair. Ik ging er naar binnen omdat ik heel veel honger had en er plek was. Dan heb je weinig verwachtingen. Meestal waren dit juist de plekken waar ik het lekkerst en voordeligst heb gegeten. En niet te vergeten het aardigste personeel.

 

Het klopt niet.

Terwijl ik daar dan zit te genieten van het lekkere eten en de aardige behandeling van het personeel in dat bijna lege restaurant, bedenk ik hoe jammer het is dat het niet klopt. De inrichting en hele uitstraling geeft totaal niet weer wat je er krijgt. Als dat wel zo is, verwacht je dat er meer gasten komen. Ik kan het dan ook niet laten om in mijn hoofd een concept te bedenken wat past bij de ruimte, de menukaart en de mensen die er werken.

 

Gebeurt dat vaker?

Wat, dat het niet klopt of dat ik inrichtingen zit te bedenken? Allebei!

Toen ik hier afgelopen week aan terugdacht bedacht ik me dat dat voor veel meer bedrijven en instellingen geldt. Zo ben ik bij een bedrijf om te praten over een samenwerking. Ik had gezien en gehoord dat ze goed werk leveren. En toen kwam ik daar op kantoor. Helemaal volgebouwd met oude kasten, bureaus en stápels papierwerk. De plafondplaten hingen scheef en de vloerbedekking wat vies en versleten. Hetzelfde als bij dat restaurant. Ook daar ging ik tijdens het gesprek al bedenken hoe het anders kan.

 

Hoe zorg ik dat het klopt.

Bij dat bedrijf kwam ik niet om een nieuwe inrichting voor te ontwerpen. Gelukkig krijg ik vaak wel de gelegenheid van die plannen in mijn hoofd een inrichting te maken. Een inrichting die zorgt dat het past bij wie ze zijn, wat ze doen, waar ze voor staan en hoe ze de ruimte gebruiken. Als dat lukt en ze staan stralend te genieten van hoe het geworden is dan weet ik dat het klopt. Net als mijn blije inrichtershart.

 

Klopt het bij jouw bedrijf, school, instelling, restaurant, enz.?

Op weg naar de stad.

Op weg naar de stad.

Modern restaurant met pizza-oven.

Modern restaurant met pizza-oven.

Moderne gevel met hout.

Moderne gevel met hout.

Houten wandbekleding met plantenbakken.

Houten wandbekleding met plantenbakken.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren