
Ruimte Over
Ruimte over? Zo heb je met afstand de allerleukste veranderingen op een rij!
Regelmatig krijg ik met De Leukste Inrichters het verzoek om buiten de kaders van inrichten te denken. Gelukkig kun je een ruimte, ook een die vrijkomt met kleine aanpassingen volledig tot zijn recht laten komen. Soms is het schuiven met wat je hebt of kun je met minder middelen een ruimtelijke slag slaan.
Verandering zorgt voor beweging in de ruimte die we tot onze beschikking hebben. Daarbij raken er plaatsen in vergetelheid. Meestal door gebrek aan tijd, niet eens geld. Of zijn de spullen of een hele etage gewoon niet nuttig meer. Die verdwijnen dan of de overgebleven plek wordt alsnog een opslaghok. Voor je het weet zijn er ineens heel veel opslaghokken.
Meebewegen
Wat dat betreft kom ik op locaties vanalles tegen. Zeker in het onderwijs verandert er regelmatig genoeg. Een niet meer functionerende plek ontstaat voor je er erg in hebt. Bijvoorbeeld bij het verwijderen van de PC’s in de bibliotheek of studieruimte voor een alternatief. Bij het Gymnasium Felisenum durfden ze die uitdaging aan te gaan.
Naast de opluchting dat stof happen achter een computer tot het verleden behoort, kun je je afvragen of vaste zitplekken hier nog nodig zijn. Beweeg vooral mee. Door ronde tafels te plaatsen kunnen leerlingen ook in groepen werken. Een functioneel en tegelijk leuke verandering in deze mediatheek van het Felisenum.
Breek door
Zodra op een school het onderwijssysteem verandert kan het zijn dat er veel meer zelfstandig gewerkt gaat worden. Het realiseren van een hiervoor geschikte plek biedt uitkomst. Leerlingen kunnen tussen de lessen door aan de slag. Dat kan onder andere bij dit studieplein:
Bij de oplevering van een nieuwe school wordt al rekening gehouden met aanstaande veranderingen in het gebruik. Met een bestaand schoolgebouw is dat anders, maar is het nog steeds mogelijk mee te veranderen. Is de verdieping erboven leeg of ongebruikt? Het plafond eronder doorbreken zorgt dan voor een hoge en lichte ruimte waar je goed kan studeren.
Less = more
Waar de ene school kampt met groeiende klaslokalen en wil uitbreiden, kunnen dalende leerlingenaantallen juist ergens anders een zorg zijn. Dat laatste levert trouwens direct een interessant voordeel op: er ontstaat meer ruimte. Het is meteen een kans om te onderscheiden van andere scholen. Wat in de toekomst eventueel weer zorgt voor groei.
Verdwijnt de functie ergens van? Zorg dan voor een andere bestemming in de plaats. Er is bijvoorbeeld een lokaal over waar je een ideale teamkamer van maakt. Een meer huiselijke aankleding zorgt ervoor dat je echt even kan ontspannen.
Blikveld verruimen
Je kan ook denken aan een studieruimte geschikt voor leerlingen en personeel. Waar je in tweetallen of in groepjes samen kunt werken. Dankzij sprekende kleuren en passende materialen in diezelfde omgeving zorg je voor voldoende focus. In de studieruimte van het Maerlant in Brielle is het wat dat betreft fijn leren:
Soms voelt een locatie helemaal niet fijn. Wat er dan aan de hand is? In de voorbereiding naar Open Dagen is het vaak het moment daar om dat na te gaan. Planten voor de aankleding scheelt zeker. Posters aan de muur ogen eerder onrustig, zeker als ze overal hangen. Haal ze weg en vervang deze door een mooie visual. Zo maak je indruk met een plek waar de nodige aandacht aan is besteed.
Rust gezocht
Er is een belangrijke optie waar niet zo snel aan gedacht wordt bij de inrichting op scholen. Waar kan een leerling zich even terugtrekken? Bij onze zuiderburen worden voormalige kapellen in en rondom schoolgebouwen omgetoverd tot neutrale stilteruimtes.
FOTO’s: KU Leuven, België
Een plek om te herdenken en even tot jezelf te komen kan een fijne aanvulling zijn in de drukte. Geen kapel over? Een stiltehoek is wat dat betreft een geschikt alternatief en zo ingericht.
Constante factor
Je kunt dus veel kanten op. Elke keer weer kan je kiezen voor een passende sfeer, functie, kleur, materiaal, meubilair of verlichting. Het allerleukste blijft dat je een ruimte zodanig kunt inrichten dat je er prettig werkt, leert en met plezier volop gebruik van maakt. De enige constante factor daarin blijft verandering.