Staarzin: frisse blik op systeemplafonds
Staarzin: frisse blik op systeemplafonds
Als oprichter van de Leukste Inrichters zie en ontdek ik op de meest onverwachte plekken leuke inricht oplossingen. Door alleen al naar boven te kijken. Hoe vaak doe je dat eigenlijk? Of danst het dan voor je ogen? Bij mij wel zodra dit het enige is wat ik zie: systeemplafonds.
Soms kan je niet anders dan naar boven staren, bijvoorbeeld bij de tandarts. Zodra ik in de stoel lig zie ik niet als eerste een felle lamp of mijn tandarts met een mondmasker op. Ik zie een vrolijke poster aan het systeemplafond hangen. Eentje die er al een paar halfjaarlijkse controles hangt. Zulke oplossingen geven mij inspiratie om verder naar een ruimte te kijken.
Op veel werkplekken belemmeren systeemplafonds nogal het zicht. De verlichting netjes ingebouwd. De bedrading en buizen eronder keurig weggewerkt. Een ander bijkomend voordeel: in klaslokalen of open kantoortuin zijn plafondplaten een akoestiek verbeteraar. Fijn voor het gehoor, maar armoede voor het oog.
Gelukkig kan dat ook anders. Ik zie tal van mogelijkheden voor een vernieuwde inrichting of met een aantal simpele aanpassingen. Zoals bij dit Leesbos, oftewel de bibliotheek van een basisschool waar ik meehielp met een toepasselijke inrichting.
Buiten met binnen verbinden. Dat is wat ik graag laat zien. Wanneer je naar boven kijkt, je even ergens anders waant. Er kan meer dan een functioneel systeemplafond boven je hoofd hangen. Bijvoorbeeld een Bos Bomenplafond met LED verlichting:
Liever wat meer kleur en behoud van de akoestiek? Dan is mozaïek met akoestische plafondplaten functioneel leuk. Zo heb je met een kleine verandering direct een speels effect.
Of breek systeemplafonds open, waardoor een industriële uitstraling ontstaat. Alleen geschikt wat mij betreft als dit passend is bij de architectuur en het interieur van het gebouw.
Wil je graag de akoestiek behouden? Het plaatsen van wandpanelen zorgt hiervoor, zoals in dit ontwerp:
En als dit de bovenste verdieping betreft? Waarom dan niet maximaal gaan. Geïnspireerd op het werk van James Turrell: Skyspace. In museum Voorlinden is deze ruimte voorzien van een vierkant gat in het dak. Waar je zo recht naar boven kijkt. Binnen met buiten verbonden op jouw werk- en/of onderwijslocatie:
In gebouwen wordt vaak gekozen voor de functionele afwerking van systeemplafonds. Voldoende voor plekken waar je misschien alleen doorheen loopt of niet al te veel staarzin naar boven wilt zorgen.
Ondertussen klinkt bij de tandarts Lionel Richie door de speakers in het systeemplafond: ’Woo-oh, what a feeling!’ Die bekijkt het al helemaal van een andere kant ‘When we’re dancing on the ceiling’. Eigenlijk zoals ik vanuit de Leukste Inrichters ook het liefst doe.
Een andere blik op de docentenkamer, mediatheek of andere gezamenlijke ruimte nodig? De Leukste Inrichters maakt functioneel een stuk leuker, zoals het uitzicht boven je hoofd. Heb je zelf bruikbare tips voor een (zakelijk) interieur nodig? Ik denk en help graag mee. Meer weten? Bel of mail me met je vragen en ideeën. Of laat een bericht achter via het contactformulier.